CosmoteBooks.gr: Αγορά βιβλίων μέσω Ίντερνετ και παραλαβή από τα καταστήματα ΟΤΕ, Cosmote, ΓΕΡΜΑΝΟΣ

Το CosmoteBooks.gr είναι ένα σχετικά νέο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο. Αν και αρχικά είχε εστιάσει μόνον στα ψηφιακά βιβλία (e-books), επέκτεινε τη δραστηριότητά του και στα αναλογικά βιβλία (έντυπα), χαρτικά κ.λπ.. Όπως προδίδει και το όνομά του, ανήκει στον όμιλο ΟΤΕ – Cosmote.

Στην αγορά βιβλίων μέσω Ίντερνετ, τα έξοδα αποστολής είναι σημαντικός παράγοντας για την απόφαση. Εάν ένα μέσο βιβλίο τιμάται 10-15 €, τότε +3 ή περισσότερα Ευρώ είναι σημαντική ποσοστιαία αύξηση τού κόστους απόκτησης. Έτσι, τα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία, συνήθως προσφέρουν δωρεάν αποστολή αλλά μόνον από ένα ποσό αγορών και πάνω.

Ενημερωθήκαμε πρόσφατα ότι το CosmoteBooks.gr ενεργοποίησε έναν νέο τρόπο αποστολής τον οποίο βρήκαμε αρκετά πρωτότυπο, ο οποίος και μας παρακίνησε να τον δοκιμάσουμε και να καταγράψουμε την εμπειρία μας.

Αυτή η σκέψη είναι και το έναυσμα μίας νέας σειράς άρθρων στο Bookia, δοκιμών και δημοσίευσης τής εμπειρίας ενός τυπικού αγοραστή – αναγνώστη, για τις υπηρεσίες ενός βιβλιοπωλείου, ηλεκτρονικού ή αναλογικού.

Σκοπός μας με το Bookia είναι να βοηθήσουμε τους αναγνώστες όχι μόνον επιλέξουν το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσουν αλλά και να αποφύγουν κακοτοπιές στη διαδικασία απόκτησής του.

Φυσικά, έτσι βοηθούνται και τα βιβλιοπωλεία να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους.

Αυτός ο νέος τρόπος παράδοσης αξιοποιεί ένα πλεονέκτημα που έχει ο όμιλος ΟΤΕ, τα πολλά σημεία πώλησης των καταστημάτων ΟΤΕ, Cosmote, ΓΕΡΜΑΝΟΣ. Σε κάθε πόλη, περιοχή, κωμόπολη ή μεγάλο χωριό, βρίσκουμε ένα τέτοιο κατάστημα.

Περιληπτικά το σκεπτικό πρέπει να ήταν κάπως έτσι: «Έχουμε μερικές εκατοντάδες καταστήματα σε όλη τη χώρα. Κάποιο είναι κοντά ή πολύ κοντά στους αγοραστές βιβλίων. Αντί να στέλνουμε λοιπόν τα βιβλία χωριστά στο σπίτι τού κάθε αγοραστή, γιατί να μην το στέλνουμε όλα μαζί με πολύ χαμηλότερο κόστος σε ένα κατάστημά μας και να γίνεται η παραλαβή από εκεί από τους ίδιους τους αγοραστές;».

Το CosmoteBooks.gr δεν χρεώνει έξοδα αποστολής, όταν ο αγοραστής – αναγνώστης επιλέξει αυτόν τον τρόπο αποστολής, όπως διαφημίζει και στο σάιτ:

«Για οποιοδήποτε ύψος αγορών τα έξοδα μεταφορικών και αντικαταβολής είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ αν επιλέξεις να παραλάβεις την παραγγελία σου από τα καταστήματα του δικτύου COSMOTE, OTE, Γερμανός.»

Αγοράσαμε λοιπόν ένα βιβλίο στις 7 Ιουλίου 2014 από το CosmoteBooks.gr, όπως θα έκανε ένας οποιοσδήποτε αγοραστής – αναγνώστης, με σκοπό να «ζήσουμε» όλη τη διαδικασία και να επιβεβαιώσουμε ή να διαψεύσουμε τις υποσχέσεις τού βιβλιοπωλείου. Το βιβλίο ήταν αξίας 9,27 € και επιλέξαμε ως τρόπο αποστολής τη νέα υπηρεσία, την παράδοση σε ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ στην περιοχή μας. Η πληρωμή έγινε με Paypal και μόνον για την αξία τού βιβλίου ενώ θα μπορούσε να γίνει και με αντικαταβολή, να πληρώσουμε δηλαδή στο κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ κατά την παραλαβή.

Λίγα λεπτά αργότερα, λάβαμε δύο ενημερωτικά email από το βιβλιοπωλείο, ένα για την παραλαβή τής παραγγελίας και την επιτυχή καταχώρησή της και ένα για την έναρξη τής επεξεργασίας. Τη μεθεπομένη, 9 Ιουλίου, λάβαμε ενημερωτικό email ότι το βιβλίο παρελήφθη από το μεταφορέα από την αποθήκη τού CosmoteBooks για παράδοση την επομένη στο κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ. Πράγματι, την επομένη, 10 Ιουλίου, λάβαμε ενημερωτικό email και δεχθήκαμε τηλεφώνημα για το ίδιο θέμα από το κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ που επιλέξαμε να παραλάβουμε το βιβλίο, ότι το βιβλίο βρίσκεται εκεί και μπορούμε να περάσουμε να το παραλάβουμε.

Τι παραλάβαμε

Σε μία τσάντα ΓΕΡΜΑΝΟΣ, ένα φάκελο από χοντρό χαρτόνι, με καλά προστατευμένο το βιβλίο. Λογικώς, για περισσότερα ή μεγαλύτερα βιβλία έχουν προβλεφθεί διαφορετικά μεγέθη τέτοιων φακέλων.
Μέσα στο χαρτονένιο φάκελο, το βιβλίο με την απόδειξη αγοράς που περιλάμβανε μόνον την αξία τού βιβλίου, χωρίς αναφορά σε έξοδα αποστολής.

Συμπεράσματα

  • Η διαδικασία ολοκληρώθηκε ομαλά και μέσα στα χρονικά πλαίσια που υποσχόταν ο βιβλιοπωλείο.
  • Το βιβλίο ανέφερε διαθεσιμότητα «2 – 5 ημέρες». Το παραλάβαμε σε 4 ημέρες, μαζί με την ημέρα που έγινε η παραγγελία.
  • Το βιβλίο παρελήφθη άθικτο.

Μιλώντας με τους υπαλλήλους στο κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ, ενημερωθήκαμε ότι η διαδικασία είναι πολύ νέα και για τους ίδιους, ενώ η γραφειοκρατία στη διαχείρισή των παραλαβών – παραδόσεων μεγάλη (εδώ θέλει δουλειά fast track από τους μηχανογράφους). Έτσι, ίσως καθυστερούν περισσότερο από το κανονικό έως ότου εξοικειωθούν όλοι οι υπάλληλοι ή/και βελτιωθεί η εσωτερική διαδικασία.

Η νέα αυτή μορφή παραλαβής προϊόντων δεν συγκρίνεται βέβαια με την παράδοση στο σπίτι. Είναι όμως πολύ κοντά σε αυτήν. Με μηδενικά έξοδα αποστολής παραλαμβάνω κάτι που αγόρασα, από σημείο πολύ κοντά στο χώρο μου, στο σπίτι, στη δουλειά μου ή κάπου απ’ όπου περνάω συστηματικώς. Δεν χρειάζεται να μετακινηθώ μακρύτερα κάνοντας μη ανταγωνιστική την αγορά μέσω Ίντερνετ σε σχέση με την αγορά με φυσική παρουσία.

Βέβαια, οι συνθήκες στην περίπτωσή μας ήταν ιδανικές, αγορά από Αθήνα, με τις αποθήκες στην Αθήνα και σημείο παραλαβής σε προάστιο τής Αθήνας! Δεν γνωρίζουμε όμως τι συμβαίνει με παραγγελίες εκτός Αθηνών και ιδιαίτερα στη μεθόριο, τι γίνεται με τα νησιά ή τις απομακρυσμένες ορεινές περιοχές στην ηπειρωτική χώρα;

Ειδικά όσοι αγοραστές – αναγνώστες βρίσκονται σε τέτοιες περιοχές, μπορούν να μας μεταφέρουν εδώ την εμπειρία τους, θετική ή αρνητική (πιο ενδιαφέρον έχει η αρνητική), ώστε να ενημερώνονται οι αγοραστές αλλά και το βιβλιοπωλείο.

 

Μείνετε συντονισμένοι σε αυτή τη στήλη, θα ακολουθήσουν ανάλογα άρθρα και από άλλα βιβλιοπωλεία.

Ταυτόχρονα με τη νέα σειρά άρθρων στο blog τού Bookia, οι αναγνώστες μπορούν να δημιουργούν θέματα συζήτησης από την εμπειρία τους, στην ειδική ομάδα συζήτησης που δημιουργήθηκε στο Bookia.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s