Απολογισμός τού Bookia για το 43ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο

Απολογισμός 43ου Φεστιβάλ Βιβλίου Ζαππείου

Το Bookia είχε τη θέση του σε αυτό το Φεστιβάλ, με σταντ που του παραχωρήθηκε από τη διοργάνωση, το Σύλλογο Εκδοτών Βιβλίου.  Έτσι, ήταν για εμάς το πιο ολοκληρωμένο Φεστιβάλ. Ολοκληρωμένο όμως όχι ως εκθέτες αλλά ως επισκέπτες. Ειρωνεία!

Για τις ανάγκες τού ρεπορτάζ που κάναμε για τους φίλους τού Bookia, παρακολουθήσαμε όλες τις εκδηλώσεις, κυριολεκτικά όλες. Χμ! εκτός μίας ημέρας που απουσιάζαμε λόγω υποχρεώσεων. Γνωρίσαμε τους συντελεστές των εκδηλώσεων, ακούσαμε τις ομιλίες, μιλήσαμε με τους συγγραφείς και τους εκδότες. Ήταν μία πλούσια εμπειρία. Έγινε αυτό που λέει ο λαϊκός βάρδος, «έπαθα ποιότητα» :-).

Νιώθουμε τυχεροί διότι με την ιδιότητα τού επισκέπτη απλώς, ίσως δεν θα το κάναμε. Σίγουρα δεν θα το κάναμε. Νιώθουμε την απώλεια σε όσους δεν παρακολούθησαν όλες τις εκδηλώσεις αλλά περισσότερο σε όσους δεν κατάφεραν να έρθουν ούτε μία φορά στο Φεστιβάλ. Προτείνουμε – προτρέπουμε στην επόμενη διοργάνωση αλλά και σε άλλες εκθέσεις βιβλίου, να το βάλουμε όλοι στο πρόγραμμά μας και να το χαρούμε.

Οι διανοητές, εκδότες και συγγραφείς, μιλάνε, όπως λένε οι ίδιοι, μέσα από τα βιβλία τους. Δεν τα λένε όμως όλα μέσα από αυτά. Τα περισσότερα μένουν ως σκέψεις τους και βρίσκουν ευκαιρία να δουν το φως όταν έρχονται σε επαφή με εμάς τους αναγνώστες που θέλουμε και να ακούσουμε.

Οι συγγραφείς και οι ποιητές μίλησαν λοιπόν στο Φεστιβάλ με τους επισκέπτες για τα βιβλία τους, για τα θέματα με τα οποία αυτά καταπιάνονται, φώτισαν και φωτίστηκαν από το κοινό τους. Εμείς από το Bookia στήσαμε αυτί! Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε η αρχική αμηχανία των επαφών τής πρώτης φοράς με τους συγγραφείς και ποιητές αλλά και η χαλαρότητα αμέσως μετά. Είμαστε συνήθως προκαταλειμένοι ότι είναι απόμακροι, δεν μιλάνε, άλλοι θεωρούν τον εαυτό τους ιδιαίτερο, είναι εκκεντρικοί…

Λάθος. Πιστεύουμε ότι οι συγγραφείς και οι ποιητές αποζητούν την επικοινωνία. Ίσως περισσότερο από εμάς τους αναγνώστες. Για αυτό προτείνουμε, αν τύχει να βρεθείτε στον ίδιο χώρο, πάρτε την πρωτοβουλία και μιλήστε μαζί τους. Ίσως αυτή η ανάγκη να είναι ένας από τους λόγους τής επιτυχίας του Bookia, το ότι φέρνει σε επαφή τούς δημιουργούς με το κοινό τους με έναν άμεσο τρόπο. Γι’ αυτό και θα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο στο Bookia τις υπηρεσίες που υπηρετούν αυτή την επικοινωνία.

Στα πρακτικά θέματα

Η παρουσία μας στο Φεστιβάλ, έδωσε στο Bookia την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τους φίλους του. Μιλήσαμε κατ’ ιδίαν με πολλά από τα χιλιάδες μέλη, ανταλλάξαμε απόψεις, ακούσαμε προτάσεις, ενισχύσαμε τους δεσμούς μας. Όμως, ήρθαμε σε επαφή και με αναγνώστες που δεν γνώριζαν το Bookia, τους ενημερώσαμε και δώσαμε ραντεβού online, μέσα από τις σελίδες του. Ευχαριστούμε πάλι το ΣΕΚΒ για αυτή τη σημαντική ευκαιρία που μας έδωσε.

Ως χορηγοί επικοινωνίας τού Φεστιβάλ, προσπαθήσαμε να προωθήσουμε το θεσμό με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Καθημερινώς προωθούσαμε το Φεστιβάλ στους φίλους τού Bookia, υπενθυμίζοντάς το γενικά αλλά και συγκεκριμένα τις εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες. Κάναμε δεκάδες κοινοποιήσεις με τις οποίες προσεγγίσαμε μεγάλο αριθμό αναγνωστών.

Κοινοποιήσαμε επίσης συνολικά 15 φωτογραφικά άλμπουμ που έδιναν καθημερινά τον παλμό τού Φεστιβάλ και ενημέρωναν το κοινό χωριστά για όλες τις εκδηλώσεις. Παραθέτουμε και τα 15 άλμπουμ ώστε να μπορείτε εύκολα και γρήγορα να ανατρέξετε χωριστά σε κάθε μία μέρα τού Φεστιβάλ.

Σε επικοινωνία με το ΣΕΚΒ αλλά και τους εκδότες, ενημερώναμε το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων Βιβλίου που διατηρούμε στο Bookia, για τις ώρες των εκδηλώσεων και πληροφορίες για αυτές.

Φιλοδοξούμε να έχουμε ανταποκριθεί επαρκώς στις ανάγκες των αναγνωστών ειδοποιώντας και ενημερώνοντας για το Φεστιβάλ.

Φιλοδοξούμε να συμβάλαμε έστω κατ΄ ελάχιστο στην επιτυχία τής διοργάνωσης.

Ευχόμαστε και τού χρόνου!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s