«Ο τόπος πρόδωσε τον ένοχο», παρουσίαση στο Polis Art Cafe

Ο τόπος πρόδωσε τον ένοχο, παρουσίαση στο Polis Art Cafe

Οι Εκδόσεις Τόπος και η Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ), παρουσίασε το βιβλίο «Ο τόπος πρόδωσε τον ένοχο, 10+1 αστυνομικές ιστορίες». Μία συλλογή διηγημάτων από 11 διαφορετικούς συγγραφείς.

Είναι ο τρίτος τόμος τής ΕΛΣΑΛ, ο οποίος και τυπώθηκε από τις εκδόσεις ΤΟΠΟΣ. Οι τόμοι αυτοί έχουν την εξής ιδιομορφία: Τίθενται κανόνες τους οποίους οι συγγραφείς που συμμετέχουν πρέπει να ακολουθήσουν. Σε αυτόν τον τόμο για παράδειγμα, οι κανόνες, εκτός από το βασικό ότι πρέπει να είναι αστυνομική ιστορία, ήταν:

  • Η ιστορία πρέπει να συνδέεται με ένα τόπο.
  • Συμβαίνει εκεί και μας ταξιδεύει εκεί.
  • Δεν θα μπορούσε να συμβεί παρά μόνον εκεί.
  • Συλλαμβάνει και αναδεικνύει τον αθέατο χαρακτήρα και την υπόγεια δυναμική τού «εκεί».

Ο τόπος πρόδωσε τον ένοχο, παρουσίαση στο Polis Art Cafe

Οι 11 συγγραφείς λοιπόν, βάσει αυτών των κανόνων, κλήθηκαν να γράψουν ο καθένας τη δική του ιστορία. Επιλέχτηκαν 10 ελληνικές πόλεις και μία στο εξωτερικό. Γράφτηκαν 11 δυνατές ιστορίες που οι φίλοι τής λογοτεχνίας σίγουρα θα απολαύσουν.

Ο τόπος πρόδωσε τον ένοχο, παρουσίαση στο Polis Art Cafe

Στην παρουσίαση μίλησαν οι Νεοκλής Γαλανόπουλος, συγγραφέας, Τεύκρος Μιχαηλίδης, μαθηματικός-συγγραφέας, Φίλιππος Φιλίππου, συγγραφέας, ενώ το συντονισμό τής συζήτησης έκανε η Τιτίνα Δανέλλη, συγγραφέας και πρόεδρος τής ΕΛΣΑΛ.

Ο υπεύθυνος τού Polis Art Cafe καλωσόρισε τους ομιλητές και το κοινό και η κα Δανέλλη έκανε μία μικρή εισαγωγή αναφερόμενη στην ΕΛΣΑΛ αλλά και στο συγκεκριμένο έργο, δίνοντας το λόγο στους ομιλητές.

Ο Φίλιππος Φιλίππου προλογίζει και το έργο. Αναφέρθηκε στο έργο τής ΕΛΣΑΛ. Θύμισε ότι είχε προτείνει να ονομαστεί η Λέσχη, ΕΛΑΣ, Ελληνική Λέσχη Αστυνομικών Συγγραφέων. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή αλλά επιλέχτηκε το πιο ουδέτερο, ΕΛΣΑΛ. Αναφερόμενος στο εν λόγω έργο, είπε ότι αν μεταφραστεί, θα γίνουν άμεσα συγκρίσεις με τη διεθνή αντίστοιχη λογοτεχνία!

Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης ανέλαβε το δύσκολο έργο τής συνολικής παρουσίασης τής έκδοσης, και ήταν απολαυστικός. Κυριάρχησε ο αυτοσαρκασμός και το χιούμορ. Μας ενημέρωσε αρχικά για το ιστορικό των εκδόσεων αυτής τής μορφής και περιέγραψε με το δικό του μοναδικό τρόπο, τον τρίτο τόμο, «την πόλη που πρόδωσε τον ένοχο». Έφτιαξε μία ιστορία την οποία υποστήριξε και οπτικά, στην οποία έμπλεξε τον Ευάγγελο Βενιζέλο, την Αμφίπολη, όλες τις πόλεις στις οποίες διαδραματίζονται οι ιστορίες τού έργου, την κα Περιστέρη, την κα Παναγιωταρέα και τέλος τον κο Φιλίππου. Όσοι βρίσκονταν στην αίθουσα την απόλαυσαν.

Ξεκινώντας όμως, πειράζοντας τον κο Φιλίππου, ανέφερε ότι πρότεινε στη Λέσχη να ενταχθούν σε αυτήν και οι μεταφραστές αστυνομικών λογοτεχνικών έργων με υπότιτλο «Έλληνες Αστυνομικοί Μεταφραστές» (ΕΑΜ) οπότε μαζί με το ΕΛΑΣ τού κου Φιλίππου θα έφτιαχναν ένα νέο ΕΑΜ – ΕΛΑΣ!

Ο Νεοκλής Γαλανόπουλος, που ήταν και ο επιμελητής τής έκδοσης, συνέβαλε με ένα σατιρικό ποίημά του με κεντρικό θέμα το «τι είναι η πατρίδα μας», καταλήγοντας ότι είναι οι άνθρωποί της.

Ο τόπος πρόδωσε τον ένοχο, παρουσίαση στο Polis Art Cafe

«Σε μέρη μοναδικά, διαδραματίζονται 11 εξαιρετικές ιστορίες, ισάξιες των διεθνώς επιτυχημένων νουάρ ιστοριών. Αυτή είναι η ελληνική αστυνομική λογοτεχνία, στη γλώσσα μας, που κόβει σα νυστέρι», είπε και κάλεσε το κοινό, όχι μόνον τους παρευρισκόμενους αλλά όλους τους αναγνώστες, να διαβάσουν και να απολαύσουν λογοτεχνία υψηλής ποιότητας.

Εμείς λέμε, καλοί οι σκανδιναβοί αλλά πολλές φορές αυτό που ψάχνουμε είναι δίπλα μας, τόσο κοντά και τόσο μακριά ταυτόχρονα που δεν το βλέπουμε.

Ο τόπος πρόδωσε τον ένοχο, παρουσίαση στο Polis Art Cafe

Στο ταξίδι θα περάσουμε από Δράμα, Κομοτηνή, Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Νεκρομαντείο Αχέροντα, Ναύπλιο, Λογκανίκος Λακωνίας, Αρεόπολη και Λος Άντζελες.

Θα μας ταξιδέψουν οι συγγραφείς, Κυριακή Γεροζήση, Παναγιώτης Γιαννουλέας, Δημήτρης Κεραμεύς, Κωνσταντίνα Μόσχου, Αθηνά Μουντάνου Μπασιούκα, Γιάννης Πανούσης, Γεωργία Παπαλυμπέρη, Αργύρης Παυλιώτης, Γιάννης Ράγκος, Μιμή Φιλιππίδη- Θεοχάρη και ο Νεοκλής Γαλανόπουλος.

Ευχόμαστε καλό ταξίδι, στο βιβλίο και στους αναγνώστες του!

Όλο το φωτογραφικό ρεπορτάζ για την εκδήλωση, είναι διαθέσιμο στη σελίδα Facebook τού Bookia.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s