«Μέρες και νύχτες που δεν ήταν δικές μας», παρουσίαση στον ΙΑΝΟ

Μέρες και νύχτες που δεν ήταν δικές μας, παρουσίαση στον ΙΑΝΟ

Στο χώρο εκδηλώσεων τού ΙΑΝΟΥ στη Σταδίου, παρουσιάστηκε το βιβλίο «Μέρες και νύχτες που δεν ήταν δικές μας», τής Ελισάβετ Παπαδοπούλου, από τις εκδόσεις Καστανιώτης.

«Μία ιστορία έρωτα η οποία δείχνει και την Ελλάδα που αλλάζει τις τελευταίες δεκαετίες«, όπως είπε και ο Μηνάς Βιντιάδης, δημοσιογράφος και συγγραφέας, ο οποίο και άνοιξε την εκδήλωση. Ξεκινώντας, ζήτησε πρώτη να μιλήσει η συγγραφέας, μέσα από το βιβλίο της όμως, και με τη φωνή τού Άκη Σακελλαρίου, ο οποίος και διάβασε αποσπάσματα.

Μέρες και νύχτες που δεν ήταν δικές μας, παρουσίαση στον ΙΑΝΟ

«Όταν ένα βιβλίο το διαβάζει ένας ηθοποιός, αλλάζει, γίνεται μαγικό», είπε αργότερα η συγγραφέας. Πραγματικά, η ανάγνωση ήταν εκστατική. Τα επιλεγμένα αποσπάσματα ήταν εξαιρετικά κείμενα τα οποία απέδωσε το ίδιο εξαιρετικά ο ηθοποιός. Παρατηρήσαμε ότι πριν να αρχίσει να διαβάζει, ο κος Σακελλαρίου έκανε μία παύση, έκλεινε τα μάτια, έπαιρνε μια βαθιά ανάσα και μετά ξεκινούσε.

Μέρες και νύχτες που δεν ήταν δικές μας, παρουσίαση στον ΙΑΝΟ

Ο κος Βιντιάδης αναφέρθηκε στην εργογραφία τής συγγραφέως και περισσότερο και ειδικότερα στο εν λόγω βιβλίο. Μίλησε για τη διαδρομή από την επαρχία στην Αθήνα, την «ψεύτικη πόλη», όπως την αποκάλεσε. «Άλλοτε με χιούμορ και άλλοτε σοβαρά, το βιβλίο μιλάει απευθείας στην καρδιά». Παρέθεσε τα θέματα-ερωτήματα που προκύπτουν κατά τον ίδιο, από την ανάγνωση:

– Πατρίδα μας είναι ο τόπος ή η παιδική μας ηλικία όπου και αν τη ζούμε;
– Αγαπάμε έναν άνθρωπο; Μόνον έναν;
– Η πρώτη αγάπη είναι πάντα και η τελευταία;
– Υπάρχουν δύο «Ελλάδες»; Η Αθήνα και η Επαρχία;
– Το παρελθόν υπερισχύει στο παρόν;

Αναφέρθηκε σε πολλά ακόμα θέματα με μία ερευνητική και ευαίσθητη ματιά., Έκλεισε με μία φράση από το βιβλίο, «Πρέπει να κάνουμε ζωή, τη μικρή ζωή που έχουμε«. Respect!

Μέρες και νύχτες που δεν ήταν δικές μας, παρουσίαση στον ΙΑΝΟ

Ο Βασίλης Βασιλικός, ξεκίνησε λέγοντας ότι το βιβλίο έπρεπε να είχε άλλο τίτλο, αυτός τον αδικεί. «Καύτρα» για παράδειγμα ή «Σύνορα η αγάπη δε γνωρίζει». Γνωρίζοντας τη συγγραφέα, ανέφερε ότι «το έργο δεν είναι αυτοβιογραφικό αλλά αποτέλεσμα τής εμπειρίας τής ζωής της».

«Οι ήρωες είναι ολοκληρωμένοι, άντρας και γυναίκα». «Οι άντρες ερωτεύονται μόνον όταν ξέρουν ότι δεν θα δεσμευτούν», είπε και ανέφερε περιστατικά όπου ζευγάρια τού ζητούσαν να υπογράψει βιβλία σε μία εκδήλωση. «Αν το υπογράψω και για τους δύο, πρέπει να παντρευτείτε», τούς έλεγε και οι περισσότεροι «έφευγαν τρέχοντας».

«Η Ελισάβετ είναι η μόνη συγγραφέας που έφτιαξε πραγματικούς αντρικούς χαρακτήρες«, είπε. «Σε άλλα ευπώλυτα βιβλία γυναικών συγγραφέων, ο άντρας είτε ροχαλίζει δίπλα στη γυναίκα είτε διαβάζει εφημερίδα». Προσφωνούσε, δε, επηρεασμένος, συνεχώς τη συγγραφέα ως Αθηνά, το όνομα τής ηρωίδας τού βιβλίου, ώσπου ζήτησε και συγνώμη.

Μέρες και νύχτες που δεν ήταν δικές μας, παρουσίαση στον ΙΑΝΟ

Η συγγραφέας στο τέλος, ευχαρίστησε τους ομιλητές, το κοινό που παραβρέθηκε στην εκδήλωση αλλά και τους ανθρώπους τού εκδοτικού οίκου για την προσπάθεια που κάνουν. «Ήθελα να γράψω μία πλανημένη ιστορία με υλικά τής παιδικής μου ηλικίας», είπε. «Παρότι ο Έβρος είναι συνδυασμένος με το Χειμώνα, το κρύο και την υγρασία, εμένα μου έμειναν τα καλοκαίρια».

Η ελληνική λογοτεχνία έχει να επιδείξει σπουδαία έργα. Ένα από αυτά είναι και οι «Μέρες και νύχτες που δεν ήταν δικές μας». Ένα έργο που σε κάθε του φράση φαίνεται ο κόπος για να πάρει μορφή.

Όλο το φωτογραφικό ρεπορτάζ για την εκδήλωση, είναι διαθέσιμο στη σελίδα Facebook τού Bookia.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s