«15 βγαίνουν με κόκκινο», παρουσίαση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Δ.Α.

Ο ραδιοσταθμός ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 και οι εκδόσεις ΤΟΠΟΣ, παρουσίασαν το συλλογικό έργο «15 βγαίνουν με κόκκινο». Ένα ανθολόγιο διηγημάτων 15 νέων συγγραφέων, κείμενα που είτε γράφτηκαν ειδικά για αυτή την έκδοση είτε είχαν ήδη εκδοθεί και περιλήφθηκαν.

Οι συγγραφείς και τα κείμενα, επιλέχτηκαν από πέντε καταξιωμένους Έλληνες συγγραφείς, πέντε γνωστούς και ταυτόχρονα διαφορετικούς στις προτιμήσεις τους πεζογράφους, που υποστήριξαν μερικές από τις πιο ελπιδοφόρες πένες στη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία: Βασίλης Αλεξάκης, Μένης Κουμανταρέας, Άρης Μαραγκόπουλος, Δημήτρης Νόλλας, Βαγγέλης Ραπτόπουλος.

15 βγαίνουν με κόκκινο, παρουσίαση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Δ.Α.

Οι συγγραφείς που συμμετέχουν με κείμενό τους στο έργο:

 • Ανυφαντάκης
 • Αστερής
 • Νεοκλής Γαλανόπουλος
 • Χρίστος Κυθρεώτης
 • Μαρία Ξυλούρη
 • Χρήστος Οικονόμου
 • Γιάννης Παλαβός
 • Μαριλένα Παπαϊωάννου
 • Λητώ Πιτυρή
 • Γαλάτεια Ριζιώτη
 • Κωνσταντίνος Τζαμιώτης
 • Βάσια Τζανακάρη
 • Γιάννης Τσίρμπας
 • Πάνος Τσίρος
 • Μαρία Φακίνου

15 βγαίνουν με κόκκινο, παρουσίαση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Δ.Α.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη τού Δήμου Αθηναίων, δίπλα στο σταθμό Λαρίσης. Την παρουσίαση συντόνισε ο δημοσιογράφος και διευθυντής τού σταθμού ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ, Κώστας Αρβανίτης. Τι συντόνισε δηλαδή! Μίλησε, «τσίγκλισε», έδωσε το λόγο, πήρε το λόγο…

Ξεκίνησε αναφερόμενος στο πως ξεκίνησε όλο αυτό. «Μια μέρα, στο μικρό γραφειάκι στο σταθμό, εγώ με το Βαγγέλη και τον Άρη (σημ. των εκδόσεων Τόπος), προσπαθούσαμε να βρούμε τι μπορούμε να κάνουμε, πως θα δώσουμε τη μάχη με τις κανιβαλιστικές απόψεις για τις τέχνες και τα γράμματα», είπε. Αναφέρθηκε επίσης στα φιλόδοξα σχέδια τού σταθμού να στηρίξει με συγκεκριμένες ενέργειες και άλλες τέχνες όπως το θέατρο και τη μουσική. «Έχουν προγραμματιστεί θεατρικές παραστάσεις αλλά και η διάθεση μουσικής σε βινύλιο, από τις παραστάσεις τού σταθμού στο Ίδρυμα Κακογιάννη».

15 βγαίνουν με κόκκινο, παρουσίαση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Δ.Α.

Ο Βαγγέλης Ραφτόπουλος, συγγραφέας και δημοσιογράφος, εξέφρασε τη χαρά του για αυτή την έκδοση. Αναφέρθηκε επίσης στο σταθμό και την ανοδική πορεία του, πενταπλασιάζοντας την ακροαματικότητά του το τελευταίο διάστημα. Συμπλήρωσε την ενημέρωση για τις ενέργειες του σταθμού, αναφέροντας και την έκθεση ζωγραφικής που ετοιμάζει.

«Το βιβλίο αυτό, αποδεικνύει ότι η πολιτιστική ένδεια είναι αποτέλεσμα τής έλλειψης βούλησης«, είπε. «Όποιος θέλει, μπορεί, και ο σταθμός μπόρεσε επειδή το θέλησε». «Από την κρίση δεν θα βγούμε αν αυτό δε συνοδευτεί και από μία πολιτιστική Άνοιξη», συμπλήρωσε. «Όλες οι ενέργειες τού σταθμού, δένουν την Αριστερά με τον Πολιτισμό».

15 βγαίνουν με κόκκινο, παρουσίαση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Δ.Α.

Ο Μένης Κουμανταρέας σχολίασε αρχικά ότι η πρώτη επιτυχία τού βιβλίου είναι το εξώφυλλό του. «Το ένα χέρι που δίνει τη σκυτάλη είναι ροζιασμένο, γέρικο. Το άλλο, που παίρνει τη σκυτάλη, είναι νεανικό. Αυτό εκφράζει απόλυτα την ιδέα και το σκοπό αυτής; τής έκδοσης».

«Κάναμε ότι μπορούσαμε, επιλέξαμε με αξιοκρατικά κριτήρια μόνον, νέους συγγραφείς για να αναδείξουμε την ελληνική πεζογραφία και τα νέα ταλέντα της», είπε. «Διαβάζοντας τα κείμενα, διαπίστωσα πόσο διαφορετικά γράφουν οι νέοι συγγραφείς». Μίλησε και για τη λογοτεχνία, «Η παρατήρηση και η φαντασία είναι τα βασικά υλικά. Να μη μας παρασύρουν ονόματα-σειρήνες και να κοιτάμε την ουσία τού έργου».

Αστειευόμενος, σχολίασε τα ονόματα των συγγραφέων, «ούτε ένας Παπαδόπουλος», είπε. «Όλα τα ονόματα είναι εξαιρετικά, σαν ψευδώνυμα!».

15 βγαίνουν με κόκκινο, παρουσίαση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Δ.Α.

Ο Άρης Μαραγκόπουλος επισήμανε αρχικά ότι «Μία καλή ιδέα μπορεί έχει κακή υλοποίηση. Όμως, σε αυτό το έργο τα κείμενα είναι αντάξια των προσδοκιών, είναι καταπληκτικά. Συνδυάζουν την απόλαυση τής ανάγνωσης και την πρόκληση σκέψης».

«Τα κείμενα αυτά, είναι μέρος πλέον τής ελληνικής γραμματείας. Οι αναγνώστες θα αναζητήσουν και άλλα έργα των συγγραφέων και αυτή θα είναι μία σημαντική παρενέργεια τού βιβλίου».

Αναφέρθηκε επίσης, και καταφέρθηκε, σε δημοσίευμα τής Καθημερινής όπου η αρθρογράφος, παρόλο που δήλωνε μέσα στο κείμενο ότι δεν διάβασε τα κείμενα, δήλωνε ότι «…όλη αυτή η διαδικασία «μυρίζει» στρατευμένη τέχνη…».

Ενδιαφέρον είχε και η επιλογή τού τίτλου τού βιβλίου. «Είχαμε κάνει διαγωνισμό στο σταθμό και οι ακροατές έστειλαν τις προτάσεις τους. Επιλέξαμε 5 και από αυτές την τελική», είπε ο Κώστας Αρβανίτης. Η ακροάτρια της οποίας η πρόταση επιλέχθηκε τελικά, παραβρέθηκε στην εκδήλωση και πήρε ως δώρο ένα αντίτυπο συν επιπλέον βιβλία των εκδόσεων Τόπος.

15 βγαίνουν με κόκκινο, παρουσίαση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Δ.Α.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης και οι απεργοί τής Κόκα Κόλα Θεσσαλονίκης, που αυτό το διάστημα βρίσκονται στην Αθήνα για να ενημερώσουν τους καταναλωτές για τον αγώνα τους. Παρενέβησαν στην εκδήλωση με χαιρετισμό, προσκαλώντας όλους να τους στηρίξουν κάνοντας χρήση τής δύναμης που έχουν ως καταναλωτές, μη επιλέγοντας προϊόντα τής εν λόγω εταιρείας έως ότου επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο και προσλάβει όλους τους απολυμένους.

15 βγαίνουν με κόκκινο, παρουσίαση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Δ.Α.

Η βραδιά έκλεισε με ποτό και μεζέ στο προαύλιο τής Δημοτικής Βιβλιοθήκης (στο μενού δεν υπήρχε Κόκα Κόλα και πραγματικά δεν έλειψε από κανέναν), όπου έπαιξε η φιλαρμονική τού Δήμου Αθηναίων, κλασσικές και σύγχρονες ελληνικές μελωδίες. Εμείς ευχαριστούμε ιδιαίτερα την πολυπληθή Φιλαρμονική για την ατμόσφαιρα που δημιούργησε.

Όλο το φωτογραφικό ρεπορτάζ για την εκδήλωση, είναι διαθέσιμο στη σελίδα Facebook τού Bookia.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s