«Το κατά διαβόλου ευαγγέλιο» τού Νίκου Σιδέρη, στον ΙΑΝΟ

Το βιβλίο τού Νίκου Σιδέρη παρουσιάστηκε στον ΙΑΝΟ, Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014. Μίλησαν για αυτό ο Αντώνης Παπαγιαννίδης, δημοσιογράφος, η Τέση Λαζαράτου, ψυχοθεραπεύτρια και ο Νίκος Βούτσης, πολιτικός.

«Το κατά διαβόλου ευαγγέλιο» τού Νίκου Σιδέρη, στον ΙΑΝΟ

Τη συζήτηση συντόνισε ο Νίκος Δεμερτζής, καθηγητής Πολιτικής Επικοινωνίας και Πολιτικής Κοινωνιολογίας. Ο κος Δεμερτζής έκανε μία μικρή εισαγωγή πριν δώσει το λόγο στους ομιλητές, χαρακτηρίζοντας τεκμηριωμένα το συγγραφέα ως ευρυμαθή, ευπώλυτο, ευαίσθητο και εύστοχο. Πραγματικά, ο Νίκος Σιδέρης συνδυάζει ποικιλία γνωστικών αντικειμένων, θεωρητικά αλλά διαθέτει και πλούσια πρακτική εμπειρία πάνω στο καθένα.

Ανέφερε ότι πρέπει να μεταβούμε «από το εγώ στο εμείς», σημειώνοντας παράλληλα ότι η κρίση προέκυψε μέσα σε μία κρίση που μαίνονταν ήδη, κρίση όχι μόνον οικονομική. Χαρακτήρισε το έργο ως μία βαθιά μελέτη αποδόμησης της κυρίαρχης προπαγάνδας και το συγγραφέα «προτρεπτικό», «μας προτρέπει», είπε, «να σκεφτούμε και να σκεφτούμε και να σκεφτούμε…».

«Το κατά διαβόλου ευαγγέλιο» τού Νίκου Σιδέρη, στον ΙΑΝΟ

Ο κος Παπαγιαννίδης, εξήγησε αρχικά το γιατί βρίσκονταν εκεί. «Γιατί εμένα;», αναρωτήθηκε. «Ως δημοσιογράφος, είμαι καταναλωτής τού βασικού ήρωα. Έζησα όλες τις μορφές λόγου τις τελευταίες δεκαετίες, της χούντας, των ενδιάμεσων περιόδων αλλά και το λόγο τού δράματος τού μνημονίου».

Χαρακτήρισε το βιβλίο μεγάλη βοήθεια στο να μπορέσουμε να μιλήσουμε στα παιδιά μας για την κρίση. «Και να νικήσετε, δεν θα πείσετε», ανέφερε ως απόσπασμα από το βιβλίο, χαρακτηρίζοντας την εποχή μας ως την εποχή τής «άρνησης του δικαιώματος στη σκέψη». Τέλος, προέτρεψε τους παρεβρισκόμενους να διαβάσουν το βιβλίο, «αν και λίγο απαιτητικό, διαβάζεται ΚΑΙ εύκολα», είπε.

«Το κατά διαβόλου ευαγγέλιο» τού Νίκου Σιδέρη, στον ΙΑΝΟ

Η κα Λαζαράτου ανέλαβε το δύσκολο έργο παρουσίασης τού βιβλίου, αυτού καθ’ αυτού. Ανέλυσε όλο το έργο, κεφάλαιο το κεφάλαιο, δίνοντας μία συνολική εικόνα τής προσπάθειας και του στόχου του. Ίσως να ήταν λίγο «βαριά» η ομιλία για την περίσταση αλλά το θέμα ήταν τέτοιο που απαιτούσε και αναφορές σε τεχνικά θέματα τής ψυχανάλυσης.

Εξήρε την κατάρτιση τού συγγραφέα και τη σημασία τού βιβλίου του. «Είναι υπέρ τής ζωής», είπε, «σε παραλύει, μικραίνει την απόσταση από το μοναχικό στο μαζικό».

«Το κατά διαβόλου ευαγγέλιο» τού Νίκου Σιδέρη, στον ΙΑΝΟ

Ο κος Βούτσης, και λόγω ιδιότητας, έκανε μία πολιτική καθαρά ομιλία συνδέοντας τα γεγονότα των τελευταίων ετών στην πολιτική σκηνή, με τις εκτιμήσεις και τις περιγραφές στο βιβλίο. Αφού ευχαρίστησε στο συγγραφέα για την ευκαιρία να βρίσκεται εκεί, ανέφερε ότι «είναι ένα πολιτικό βιβλίο που μας προσγειώνει σε αυτό που ζούμε». Αναφέρθηκε εκτεταμένα στην πρακτική τής πολιτικής ηγεσίας των τελευταίων ετών, τη διχαστική αντιπαράθεση, τον εκτεταμένο ψυχολογικό πόλεμο, την προσπάθεια ενοχοποίησης και αυτοενοχοποίησης για την τροπή των πραγμάτων.

Αναφέρθηκε ειδικά στο μεροληπτικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται κάποιες ειδικές ομάδες τής κοινωνίας, Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οι Κατασκευαστικές εταιρείες, οι Τράπεζες και οι Εφοπλιστές, που απολαμβάνουν ειδικά προνόμια και όχι μόνον μένουν αμέτοχοι στην κρίση μη συνεισφέροντας αλλά απολαμβάνουν και ειδική «ενισχυτική» μεταχείριση.

«Το πιο θλιβερό είναι η μακρά σιωπή και συναίνεση τής διανόησης. Η στάση της δεν είναι ουδετερότητα, είναι στράτευση», συμπλήρωσε.

Πρότεινε ένα εναλλακτικό τίτλο για το βιβλίο, «Ευνουχισμός και μονοδρόμηση τής σκέψης» αναφέροντας ταυτόχρονα και το αντιστάθμισμα που είναι το μαζικό κίνημα αλληλεγγύης.

«Το κατά διαβόλου ευαγγέλιο» τού Νίκου Σιδέρη, στον ΙΑΝΟ

Ο Νίκος Σιδέρης, ο συγγραφέας, πήρε το λόγο και αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους έγραψε το βιβλίο. «Με τα εργαλεία τής επιστήμης μου, διαπίστωσα την προσπάθεια εξουδετέρωσης τής ικανότητας σκέψης. Διαπίστωσα τον προπαγανδιστικό καταιγισμό και τα ψυχικά τραύματα που αφήνει ο πόλεμος τής σκέψης. Δεν μπορώ να σιωπαίνω, το να συναινείς είναι σα να ψεύδεσαι».

Σχετικά με το βιβλίο, είπε ότι είναι μελέτη σε γλώσσα κατανοητή, αν και σε κάποια σημεία ίσως λίγο περισσότερο απαιτητικό. «Πραγματεύεται το θέμα σε διάφορα επίπεδα ανάλυσης, την αποκάλυψη τού τρέλαινε, διαίρει και βασίλευε, την αποκάλυψη και αποδόμηση τού Μισείτε Αλλήλους, την αποκάλυψη και αποδόμηση των μηχανισμών χειραγώγησης και την προοπτική, το αντίδοτο που υπάρχει και είναι ένα πολιτικό σχέδιο».

«Θεραπεία αλήθειας, να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, να σκεφτούμε, να σκεφτούμε, να σκεφτούμε και το σημαντικότερο… να σκεφτούμε», ήταν τα τελευταία του λόγια.


Όλο το φωτογραφικό ρεπορτάζ για την εκδήλωση, είναι διαθέσιμο στη σελίδα Facebook τού Bookia.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s